Грип та важливість імунопрофілактики

          Грип та важливість імунопрофілактики  

         Грип — це гостре респіраторне захворювання, спричинене вірусом. Легко передається від людини до людини переважно через кашель, чхання або ж близький контакт. Будь-хто у будь-якому віці може захворіти на грип.

         Івано-Франківська міськрайонна філія ДУ «Івано-Франківський обласний лабраторний центр МОЗ України» інформує, що за епідсезон 2019-2020р. в м.Івано-Франківську перехворіли на грип та ГРВІ 56 915 осіб, з них діти до 17 років  –  41195, у Тлумацькому районі – 6217 осіб, з них 3573 дітей до 17 років.

Симптоми грипу:

  • висока температура, яка тримається мінімум п’ять днів;
  • лихоманка;
  • головний біль;
  • ломота у м’язах і суглобах;
  • загальна слабкість;
  • утрата апетиту, можливо, нудота;
  • кашель, що може тривати більше двох тижнів;
  • нежить.

       Симптоми грипу виникають раптово і можуть тривати від кількох днів до кількох тижнів.

       За перших симптомів звертайтеся до лікаря. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я.

       Існує три типи вірусів грипу – А, В і С, які відрізняються за своєю будовою і викликають захворювання різної тяжкості. Вірус грипу А викликає найбільш важкі форми грипу (на відміну від типів В і С, які переносяться людиною легше). Особливою ознакою вірусів грипу є їх мінливість. 

       Вірус грипу дуже легко передається. Найбільш поширений шлях передачі інфекції – повітряно-крапельний, коли хвора людина кашляє, чхає чи просто розмовляє. У зоні зараження перебувають усі в радіусі 2 метрів навколо хворого.

       Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів — це, в середньому, 7 днів. Розмноження вірусів протікає виключно з високою швидкістю. Це пояснює такий короткий інкубаційний період при грипі – 1-2 доби.

        У разі хвороби потрібно якомога раніше, бажано в перший день, звернутися до медиків, щоб вчасно почати лікування. Особливо це стосується груп ризику. До груп ризику входять:

– діти до 5 років (особливо — діти до 2 років);

– вагітні жінки;

– люди віком від 65 років;

– люди з надмірною вагою;

– хворі на діабет;

– хворі на хронічні серцево-судинні захворювання;

– хворі на хронічні захворювання легень;

– люди з іншими тяжкими хронічними захворюваннями;

– люди, що перебувають на імуно-супресивній терапії.

Для цих людей грип становить особливу загрозу, оскільки стан їхнього організму суттєво зменшує шанс одужати без ускладнень, а часто — вижити.

            Крім того, існують професійні групи ризику:

– медичні працівники,

– вчителі й вихователі,

– продавці,

– водії громадського транспорту,

– усі, хто працює в багатолюдних місцях.

У цих людей немає ніякої можливості уникнути перебування поряд із хворими людьми, тому для них особливе значення мають усі без винятку засоби інфекційного контролю і профілактики грипу.

             Методи неспецифічної профілактики – прості речі, які рятують життя.

   Якщо ознак хвороби немає:

– Уникати скупчень людей;

– Користуватися одноразовими масками при необхідності;

– Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання;

– Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми та стресів;

– Мити часто руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту;

–   Користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками.

    Якщо ви виявили будь-які з симптомів грипу, у більшості випадків не варто виходити з дому та потрібно уникати безпосереднього контакту з іншими людьми, крім випадків, коли необхідно отримати професійну медичну допомогу.

ПАМ’ЯТАЙТЕ:  щорічна вакцинація є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною і ефективною. 

Найкращий час для проведення вакцинації — напередодні грипозного сезону (у вересні). Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж всього сезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу. Вакцинація є найефективнішим методом профілактики грипу та попередження важких ускладнень цієї хвороби.

     Одне щеплення захищає впродовж усього сезону грипу від найбільш поширених і небезпечних штамів.

         Щороку Україна надсилає позитивні на грип зразки до колаборативного центру ВООЗ із глобального епiдемiологiчного нагляду за грипом (Великобританiя, м. Лондон) для підтвердження та можливого включення визначених штамiв до складу вакцин. 

Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику, оскільки вона значно збільшує шанси запобігти смертельним наслідкам хвороби.  У місті Івано–Франківську на початок сезону 2020-2021 року налічується 54121 особа, які відносяться до групи ризику. З них дітей віком 6-59 місяців  –  4070.  У групах медичного ризику налічується 47154 особи, епідемічного ризику – 6819 людей. У Тлумацькому районі у групах ризику усього 11489 осіб, медичного ризику – 8926 осіб та епідемічного ризику – 2563. 

Вакцинація проти грипу є рекомендованою та відсутня у національному календарі щеплень, тому вакцину можуть закуповувати за гроші місцевих бюджетів, підприємств або власним коштом громадян. Придбати вакцини можна в аптеках.

Якість вакцин, котрі ввозять до країни, перевіряють Держлікслужба України та Лабораторія із контролю якості медичних імунобіологічних препаратів Державного експертного центру. З початку епідемічного сезону 2019-2020 р. щеплення проти грипу зробили майже 194 тис. осіб. У місті Івано-Франкіувську проведено щеплення проти грипу 496 особам, у Тлумацькому районі  –  31, з них жодна особа не перехворіла на грип або ГРІ.

    ВООЗ визначила штамовий склад вакцин проти грипу на сезон 2020-2021 для Північної півкулі. Відповідно до цих рекомендацій, до складу вакцин включені вакцинні вірусні компоненти A(H1N1)pdm09, A(H3N2) та B/Victoria. В Україні для імунопрофілактики грипу вже зареєстровані 4 препарати виробництва Франції, Південної Кореї, Нідерландів і Китаю, також завершується реєстрація ще 2 вакцин виробництва Нідерландів і Південної Кореї. Вакцинування від грипу дозволить уникнути одночасного інфікування грипом і коронавірусом.

До епідсезону 2020 – 2021 років в Україну буде поставлено 665 000 доз вакцин від грипу:

– 500 000 доз вакцини VAXIGRIP TETRA (виробник Франція, чотирьохвалентна);
 – 45 000 доз вакцини Інфлувак (виробник Нідерланди, трьохвалентна);
 – 100 000 доз вакцини ДжіСі Флю (виробник Республіка Корея, трьохвалентна);
 – 20 000 доз вакцини ДжіСі Флю Квадрівалент (виробник Республіка Корея, чотирьохвалентна);

Трьохвалентна вакцина призначена для вироблення імунітету від трьох штамів грипу, які циркулюватимуть у Північній півкулі цього епідсезону, відповідно, чотирьохвалентна – від чотирьох.

У зв’язку з постійними антигенними змінами вірусу грипу, ВООЗ щорічно оновлює свої рекомендації до складу вакцини. Цьогоріч вакцини були розроблені з урахуванням прогнозу ВООЗ щодо циркуляції таких штамів:

– вірус, подібний A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1N1)pdm09;
 – вірус, подібний A/Hong Kong/2671/2019 (H3N2);
 – вірус, подібний В/Washington/02/2019 (лінія B Victoria);
 – вірус, подібний B/Phuket/3073/2013 (лінія B/Yamagata).

Вакцинація від грипу в умовах пандемії коронавірусу дозволяє виключити одночасне захворювання на грип та COVID-19 і, відповідно, знизити ризик летального ускладнення.

 Недоступ М.О.

 Попова Л.В.

 ХоминецьЛ.М.

Опубліковано у Прес-центр. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *