1 грудня – Всесвітній День боротьби зі СНІДом

Синдром набутого імонодефіциту(СНІД)- особливо небезпечна інфекційна хвороба , що викликається вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ). Масове розповсюдження цієї хвороби в усьому світі та в Україні створює загрозу особистій , громадській та державній безпеці, спричиняє важкі соціально-економічні та демографічні наслідки , що зумовлює необхідність вжиття спеціальних заходів щодо захисту прав і законних інтересів громадян і суспільства .

У світі проживає біля 37 мільйонів людей із ВІЛ-інфекцією , із них 19.5 млн. отримують лікування антиретровірусною терапією.

Захворюваність ВІЛ-інфекцією стала глобальною проблемою всього людства. Вірус імунодефіциту людини є однією із основних причин смерті від інфекційних хвороб.

Стрімкі темпи поширення ВІЛ-інфекції є гострою проблемою і в Україні. Епідемія в нашій державі є однією з найтяжчих серед країн східної Європи. Сучасний стан розвитку епідемічного процесу ВІЛ-інфекції у країні характеризується широким поширенням її серед різних контингентів населення, в першу чергу серед осіб, які відносяться до груп високого ризику  інфікування, нерівномірним поширенням ВІЛ-інфекції за адміністративними територіями України, зміною домінуючих шляхів передачі ВІЛ, переважним ураженням осіб працездатного та репродуктивного віку.

В Україні кожен день від СНІДу помирає 8 чоловік , реєструється 48 нових випадків , із них 24 у стадії СНІДу. На 01.01.2017р. всього зареєстровано 238тис. ВІЛ-інфікованих . За 5 місяців в Україні за даними Центру здоров’я МОЗ України було зареєстровано 7490 нових випадків ВІЛ-інфекції(із них 1085- дітей до 14 років). Всього із 1987 року в Україні офіційно зареєстровано 304 914 нових випадків ВІЛ-інфекції, за цей час від СНІДу померло 42 987 чоловік. Нійбільш вражені ВІЛ-інфекцією є Дніпропетровська, Донецька, Київська, Миколаївська і Одеська області, а також м. Київ. Відмічається значне зростання статевого шляху зараження.

Станом на 01.01.2017року на диспансерному обліку в обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДом перебуває   953 ВІЛ-інфіованих осіб проти 892 у 2015 році. З них у стадії СНІДу 385 проти 359 осіб у 2015 році. Померло за весь час спостереження 454 ВІЛ-інфікованих осіб. За 2016 рік взято на облік 166 осіб з уперше в житті встановленим діагнозом, в тому числі 23 дітей народжених ВІЛ-позитивними матерями .

В області спостерігається щорічне поступове збільшення статевого шляху передачі. Це в свою чергу вказує на перехід епідемічного процесу з середовища уразливого до ВІЛ-інфікованих осіб у благополучний прошарок населення, що свідчить про ускладнення епідситуації. Вплив гетеросексуального шляху ВІЛ-інфікування зростає . Разом з тим таке зростання тісно пов’язане з ризикованою поведінкою споживачів ін’єкційних наркотиків та їхніх статевих партнерів .

В нашому районі на диспансерному обліку знаходиться 28 чоловік . З початку 2017 року в районі зареєстровано 5 випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію з них 3 – у четвертій ,останній стадії .Ситуація зі смертністю хворих на СНІД у районі покращилась –це результат спільних зусиль кабінету «Довіра» та наших хворих .

Для протидії  ВІЛ/СНІДу необхідно пам’ятати наступне- раннє виявлення та початок лікування значно продовжує життя людини.

Людина, уражена вірусом, може виглядати здоровою і почуватися добре довгі роки, навіть, якщо вона є носієм вірусу. Вірус може передаватися на всіх стадіях захворювання через кров, сперму та вагінальні виділення, грудне молоко. Найчастіше ВІЛ-інфекція передається статевим шляхом. ВІЛ-інфекція може також передаватися через нестерильні інструменти при пірсингу, татуюванні та інших маніпуляціях, під час  яких можливий контакт з кров’ю.

ВІЛ-інфекція не передається через обійми, потискання рук, користування туалетом, басейном, через постільну білизну, кухонний посуд, укуси комах тощо.

Дискримінація людей, які живуть з ВІЛ – це порушення прав людини.

Тест на ВІЛ здійснюється системою охорони здоров’я і, в першу чергу, центрами профілактики СНІДу та кабінетами «Довіра», який є і в нашому районі. Тест на ВІЛ є конфіденційним. При бажанні тест можна пройти анонімно. Це обстеження проводиться безплатно.

За довідками з ДКТ (добровільне консультування та тестування) можна звертатись в кабінет «Довіра» Тлумацької ЦРЛ по вул. Винниченка 84, корпус інфекційного відділу, де надається консультативна,  медична та психологічна допомога лікарем-інфекціоністом та психологом (тел. 21152).

Потрібно відповідально ставитись до свого здоров’я  та цінувати, дане нам Богом, життя.

Пам’ятайте , що виявлена на ранніх стадіях ВІЛ-інфекція дає можливість, якщо приймати необхідні ліки, вести повноцінне життя і прожити багато років.

 

Районний інфекціоніст                 П. Мудрик

 

Опубліковано у Прес-центр. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *