В Тлумацькій ЦРЛ відбулася клінічна конференція з питань діагностики та лікування туберкульозу в період епідемії.

В Україні продовжується епідемія туберкульозу, офіційно оголошена в 1995 році. До теперішнього часу її не вдалося подолати. Протягом останніх років епідемічна ситуація щодо туберкульозу, як і в країні загалом, так і в нашому районі залишається напруженою. Тільки за 2015 рік  захворіло 39 осіб, а за перший квартал поточного року зареєстровано вже  шість первинних таких хворих.

5 квітня цього року у Тлумацькій ЦРЛ відбулася клінічна конференція де обговорювалися основні принципи діагностики  та лікування туберкульозу в період епідемії.  Перед колективом медичних працівників району виступила з доповіддю доцент кафедри фтизіатрії та пульмонології, кандидат медичних наук Ірина Макойда. На сьогоднішній день пацієнти повністю забезпечені тубпрепаратами і лікування для них є безкоштовним, оскільки забезпечується державою та  Глобальним фондом боротьби з туберкульозом. Одним із найсучасніших методів діагностики є метод полімеразної ланцюгової реакції за допомогою якого можна діагностувати туберкульоз при обстеженні мокротиння вже за 2 години.

На туберкульоз може захворіти кожен незалежно від віку, статі, та соціального становища. Захворювання викликається специфічними збудниками – паличками Коха і характеризується переважним ураженням легенів та інших органів. Основним джерелом інфекції є хвора людина, яка виділяє збудник – мікобактерію туберкульозу у зовнішнє середовище.

Повітряно-крапельне зараження відбувається у випадку спілкування здорової людини з хворим на туберкульоз під час розмови, кашлю, чхання, коли краплини слини та харкотиння, що містять мікобактерії туберкульозу, з повітрям потрапляють у дихальні шляхи інших осіб. Краплини слини хворого осідають на поверхні, висихають. У такому вигляді мікобактерії туберкульозу можуть зберігатися до 12 місяців, а потім під час прибирання приміщення піднімаються у повітря з пилом і потрапляють в організм здорової людини.

На туберкульоз хворіють не тільки люди, але і тварини. Зараження відбувається через продукти тваринного походження без належної термічної обробки від хворих на туберкульоз тварин, при догляді за хворими домашніми тваринами та користуванням інфікованим посудом.

Туберкульозом можна заразитися де завгодно і не обов’язково у результаті прямого контакту з хворим. Інфікування людини не означає захворювання на туберкульоз. За даними статистики, третина людей у світі інфіковані мікобактерією туберкульозу, а захворювання розвивається тільки у десятої частини. Деякі стани сприяють підвищенню ризику розвитку туберкульозу: постійний контакт з хворим на туберкульоз, хронічні захворювання, такі шкідливі звички як паління, вживання алкоголю, наркотичних речовин, неповноцінне харчування, інтенсивне фізичне навантаження, стрес. Проте, хворі-бактеріовиділювачі повинні лікуватися в умовах спеціалізованого стаціонару до повного обезбацилення, адже одна хвора людина може інфікувати за рік 15-20 осіб. В інших випадках – хворі можуть отримувати амбулаторне лікування під наглядом медичного працівника (ДОТ-стратегія).

Основними симптомами захворювання є покашлювання, що триває більше 3-4 тижнів, незначне підвищення температури тіла (37,2) у вечірні години, поганий апетит, постійна слабкість, безпричинна втрата ваги, зниження працездатності, нервова вразливість; підвищена пітливість, особливо вночі, утруднене дихання, біль в грудях; кровохаркання (наявність крові у мокротинні, що виділяється при кашлі), а також може бути і відсутність  будь-якої симптоматики захворювання.

А взагалі, щоб вберегтися від туберкульозу, необхідно дбайливо ставитися до свого здоров’я кожній людині  особисто та дотримуватися елементарних норм гігієни. Потрібно, хоча б раз на рік, пройти медичний огляд з обов’язковим флюорографічним обстеженням легень. Народними методами вилікувати туберкульоз, нажаль, неможливо! Вчасна діагностика та лікування є запорукою Вашого здоров’я!

Опубліковано у Прес-центр. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *