Здорове серце – обов’язок чи вибір

За повсякденними справами і проблемами ми часто упускаємо з уваги найголовніше – наше здоров’я У кожної людини є в організмі своєрідний камертон, який чуйно реагує на всі події. Якість життя людини безпосередньо залежить від стану і стабільної роботи серця. Щоб зберігати його як можна довше здоровим, потрібні комплексні заходи.

Помічено, що серед потенційних жертв інфарктів та інших серцевих недуг знаходяться люди, чия професійна діяльність пов’язана з відповідальністю і необхідністю приймати важливі рішення. Їм особливо слід бути уважними до стану і роботи серця. Ті, хто постійно знаходиться в психоемоційному напруженні або виконує важкі фізичні роботи, також ризикують зіткнутися з цими проблемами.

Для України це ще один привід привернути увагу до проблем серцево-судинних захворювань, адже наша країна тримає пальму першості в Європі за смертністю від хвороб серця.

Основними факторами ризику розвитку серцево-судинних захворювань є артеріальна гіпертензія, підвищений рівень загального холестерину крові та його фракцій, надмірна вага, гіподинамії, тютюнопаління і стреси. Істотного зниження серцево-судинного ризику можна досягти шляхом корекції тих факторів ризику, які піддаються корекції, передусім, паління, гіперхолестеринемії та ожиріння. Шкідливі звички – перший ворог серця. Куріння, алкоголь у великих дозах, міцну каву поступово руйнують серце. Щоб уникнути цього, слід відмовитися від нікотину, алкоголь вживати у вигляді червоного вина (2-3 келиха на тиждень), а каву замінити цикорієм. До шкідливих звичок в останні десятиліття  відноситься багатогодинний перегляд телепередач або робота з комп’ютером.

По своїй суті серце – це м’яз. Щоб переносити навантаження різного характеру, вона повинна піддаватися постійним тренуванням. Правильне харчування – запорука здорового серця до старості.

Європейська медична спільнота вже понад 10 років наголошує на концепції середземноморської дієти, яка включає високе споживання фруктів, овочів, бобових, продуктів цільного зерна, риби і ненасичених жирних кислот (особливо оливкової олії), зниження споживання солі, червоного м’яса та насичених жирів, обмежене вживання алкоголю. З огляду на це, лікування патології серця завжди має супроводжуватися відповідними змінами способу життя: корекцією дієти, зменшенням маси тіла, припиненням паління та збільшенням фізичних навантажень.

При найменшій підозрі на появу симптомів хвороби необхідно звернутися до кардіолога. Виразні симптоми, які вказують на проблеми з серцем, говорять про те, що хвороба прогресує вже давно, і потрібно негайне втручання фахівців. На більш ранніх стадіях лікування серцево-судинних захворювань найбільш успішно. Таким чином, ще одним важливим способом профілактики подібних захворювань стає регулярне обстеження у кардіолога.

Опубліковано у Прес-центр. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *