ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД ГРИПУ

Грип – це гостре інфекційне захворювання, яке характеризується швидким поширенням та масовим зараженням людей, викликаючи епідемії та пандемії. На нашій території циркулюють різні типи грипу (А, В, С). Найчастіше епідемії викликаються вірусом грипу типу А, через кожні 1-2 роки; грип типу В – через 2-4 роки. Найбільш небезпечний є так званий «епідемічний»  або «свинний» грип (Н1N1), який циркулює серед населення і в нашій області та районі. Масовість захворювання на грип пояснюється легкістю передачі інфекції, коротким інкубаційним (скритим) періодом, мінливістю структури збудника, нетривалим типоспецифічним імунітетом (1-2 роки, після перенесеного захворювання).

Джерелом збудника є хвора людина. Особливу небезпеку становлять особи з легким перебігом хвороби, бо вони частіше продовжують активний спосіб життя і розносять вірус грипу. Хворий на грип заразний для оточуючих з перших годин недуги. Максимальна заразливість припадає на перші 2-3 дні захворювання. При ускладнених формах заразливість може тривати 10-14 днів. Збудник передається переважно повітряно-крапельним шляхом. З крапельками слизу, під час кашлю або чхання, збудник може викидатись на відстань до 3-3,5 м. Зараження можливе також через предмети домашнього вжитку (рушник, посуд, дверні ручки, тощо).

Постійно циркулюючи серед населення вірус зумовлює підвищення захворюваності в холодну пору року, переважно взимку. Цьому сприяють застуда, гіповітаміноз, зниження імунітету, скупчення людей у приміщеннях. Висока небезпека захворювання на грип залишається і в теплі періоди року.  Непоодинокі випадки грипу, які найчастіше почались реєструватись в останні роки в міжепідемічний період, дуже часто дають ускладнення та смертельні випадки, що пов’язано  також із зниженням настороженості населення щодо цього захворювання в теплу пору року. При попаданні до здорової людини, через 1-2 дні починаються симптоми хвороби: раптово з’являється озноб, підвищення температури тіла до 38 градусів і вище. Різке підвищення температури тіла більше 38 градусів без інших супроводжуючих симптомів вже може свідчити про появу грипу.  На зміну ознобу швидко приходить відчуття жару, загальна слабкість, біль голови, який локалізується переважно в ділянці лоба і скронь, в очних яблуках. Може бути біль у м’язах, біль у горлі; кашель, нежить, закладення носа. В окремих випадках нудота, блювання, пронос, висип на губах, світлобязнь, порушення сну, шуму в вухах, порушення свідомості, корчі.

Грип небезпечний своїми ускладненнями. Найчастіше це запалення легень. Зустрічаються також запалення серцевого м’яза, головного та спинного мозку, нирок,   бронхів, вуха, тощо.

Особливо небезпечним грип є для представників груп ризику. До медичної групи ризику відносяться діти до 5 років (особливо діти до двох років), вагітні, люди віком від 65 років, люди з надмірною вагою, хворі на діабет, ВІЛ-інфіковані, онкохворі, хворі із імуносупресивними розладами, хворі на хронічні серцево-судинні захворювання, люди із іншими тяжкими хронічними захворюваннями. До професійної групи ризику відносяться медичні працівники, вчителі й вихователі, продавці, водії громадського транспорту, усі хто працює в багатолюдних місцях.

У разі появи небезпечних симптомів, а особливо представникам груп ризику, потрібно обов’язково звернутись до лікувального закладу, або викликати лікаря на дім. Вагітні мають викликати свого лікуючого або сімейного лікаря по телефону.

Всім потрібно пам’ятати, що найефективнішим засобом захисту є вакцинація! Особливо необхідною вакцинація є проти представників груп ризику! Найкращий час для проведення вакцинації – напередодні грипозного сезону (у вересні). Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж всього сезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу.

Вакцинація показана лише за рекомендацією лікаря та проводиться лише в лікувальному закладі.

Станом на 21.08.2017 р. в Україні пройшла перереєстрацію  штамового складу епідсезону 2017-2018 років вакцина «Ваксігрип» (Франція)  та «Інфлувак» (Нідерланди) .

Щоб  попередити зараження грипом необхідно також:

  • уникати контакту з особами що мають прояви грипозної інфекції;
  • обмежити відвідини місць великого скупчення людей;
  • часто провітрювати приміщення;
  • часто мити руки з милом;
  • не торкатися очей, носа або рота немитими руками;
  • прикривати ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою носовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути;
  • якщо у людини наявні симптоми грипу, необхідно триматися від неї на відстані не менше двох метрів;
  • повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми.

При появі перших ознак хвороби необхідно звернутися до лікаря за кваліфікованою допомогою! На сьогодні є засоби специфічної терапії проти грипу, але вони найбільш ефективні лише в перші 48 год. захворювання.

Опубліковано у Прес-центр. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *