Вакцинація – один із ефективних способів захисту від раку

Щодня в Україні від раку шийки матки помирають шестеро жінок. Здебільшого працездатного віку, 20-45 років. Учені довели, що рак шийки матки спричинюють певні типи вірусу папіломи людини. Одним із дієвих методів запобігання хворобі є вакцинація від раку шийки матки, а саме: вакцина від двох найагресивніших з усіх штамів папілома вірусу – 16-го і 18-го типів, які спричиняють понад 70% випадків виникнення злоякісної хвороби. Вакцинація допомагає в трьох випадках із чотирьох.

Цікаво, що інфекційну природу раку шийки матки довели понад чверть століття тому. Але гідну оцінку відкриття німецького професора Гаральда цур Гаузена отримало лише 2008 року. Тоді він здобув Нобелівську премію в галузі медицини й фізіології. На основі цього винаходу й розробили вакцину.

Вакцинація – найефективніший спосіб захисту від раку шийки матки дівчат і жінок, які живуть статевим життям або планують його почати. Введення вакцини стимулює продукування антитіл імунною системою проти вірусу папіломи 16-го та 18-го типів. Антитіла залишаються в організмі протягом багатьох років після вакцинації. Якщо після того потрапить вірус, імунна реакція буде достатньо сильною й ефективною, щоб запобігти недузі. Антитіла зв’язують вірус і запобігають проникненню його в клітини слизової шийки матки, що зменшує ризик розвитку раку шийки матки.

Щеплення проти вірусу папіломи 16-го та 18-го типів вакциною «Церварікс» проводяться у кабінеті щеплень поліклінічного відділення Тлумацької ЦРЛ дівчаткам 12 – 14 років.

 

Опубліковано у Прес-центр. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *