ГРИБИ – НЕБЕЗПЕКА ОТРУЄНЬ

Враховуючи, що лікування отруєнь грибами вкрай важке і дороговартісне, супроводжується значними ускладненнями для здоров’я ми, медичні працівники, застерігаємо: БУДЬТЕ УВАЖНІ і БЕРЕЖІТЬСЯ ОТРУЄНЬ.

Щоб грибне полювання було для вас задоволенням і корисним, та ніколи не закінчувалося бідою, необхідно пам’ятати:

  • збирати тільки добре відомі гриби, при виникненні найменших сумнівів у якості гриба, краще його викинути;
  • не збирати старих, пошкоджених та пліснявих грибів, тому що вони містять у собі продукти розпаду, набувають отруйних якостей;
  • гриби можна збирати лише в екологічно чистих районах, які не забруднені промисловими відходами, радіонуклідами, подалі від автовокзалів, шосейних доріг. Це пов’язано з тим, що гриби мають здатність поглинати, накопичувати у великій кількості токсичні для людини важкі метали : свинець, ртуть, цезій, стронцій та інші
  • всі гриби навіть і білі, з огляду на екологічну ситуацію, відварювати не менше 15 хвилин, воду зливати, а вже потім піддавати подальшій кулінарній обробці:
  • в жодному разі не давати грибів дітям. Гриби – не їжа для дітей;
  • якщо виникла підозра на отруєння грибами, яке проявляється переймоподібними болями, різями в ділянці шлунку, сильними болями голови, наростаючим відчуттям слабості розбитості, нудотою, блювотою, інколи розладом кишківника. необхідно терміново викликати лікаря. До приходу медпрацівника, не марнуючи жодної хвилини, потерпілому слід промити шлунок великою кількістю води кімнатної температури, до якої додати кухонну сіль та розчин марганцю і за допомогою пальців викликати блювоту. Вживши будь-яких ліків недопустиме, бо це може прискорити всмоктування отрути в кишківнику. Слід пам’ятати, що госпіталізації підлягають всі члени сім’ї, які вживали гриби, навіть невеликій кількості і на даний момент не мають ознак отруєння. Ці ознаки можуть виникнути через 2-3 доби, а інколи через 14 діб після отруєння.

З огляду на те. що майже всі смертельні та важкі отруєння пов’язані з вживанням найбільш отруйного гриба – блідої поганки та отруйних різновидів шампіньйонів, нагадуємо : на відміну від сироїжок та їстівних грибів шампіньйонів (печериць), бліда поганка має білі пластинки, комірець та бульбовидне потовщення в основі ніжки, вміщеної начебто в футляр.

Істивні шампіньйони мають приємний запах, ніжку з комірцем без бульбовидного потовщення, пластинки від рожевуватих в молодому віці до коричневих, або чорно-бурих пізніше.

Шановні краяни, ще раз застерігаємо, при зборі грибів. їх застосуванні в їжу, будьте  пильними і уважними. Ваше життя і ваше здоров’я, життя і здоров’я ваших рідних – у  Ваших руках

Опубліковано у Прес-центр. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *