Небезпечна хвороба, яку можна попередити.

Ботулізм – це гостра інфекційна хвороба із групи кишкових інфекцій, яка характеризується тяжким ураженням нервової системи з порушенням зору, ковтання, мови, зі слабкістю скелетних і гладких м’язів. Спричиняється захворювання анаеробним мікробом, який утворює спори та виділяє дуже сильний екзотоксин.

Інфікування людини відбувається при споживанні забруднених спорами продуктів, частіше домашнього консервування (м’ясо, гриби, овочі, риба), а також в’ялена, копчена, солена риба та інші продукти харчування, придбані в місцях несанкціонованої торгівлі, ринках та приватних осіб.

Хвороба може починатися з нудоти, блювання і проносу, який змінюється на тривалий закреп. Багато хворих  скаржаться на здуття живота, сухість у роті, м’язову слабкість, головні болі, безсоння, затримку сечовипускання. Через кілька днів приєднуються неврологічні симптоми, або хвороба може починатися безпосередньо із них. В першу чергу це скарги на порушення зору: зниження його гостроти, «туман» або «сітка» перед очима, двоїння предметів. Поряд із очними симптомами  можуть з’явитися ознаки порушення мови,  гугнявість, охриплість голосу аж до повного його відсутності, утруднене ковтання, захлинання, виливання рідкої їжі через ніс, зникнення глоткового рефлексу.

Дуже тяжко перебігає ботулізм, що розпочинається з розладів дихання, коли хворий відчуває стиснення в грудях, нестачу повітря, зникає кашльовий рефлекс, дихання стає поверхневим, може наступити його зупинка. Хвороба може супроводжуватись пораженням серцево-судинної системи із розвитком інфекційно-токсичного міокардиту, раптової зупинки серця і дихання, тривалими парезами і паралічами із розвитком стійкої інвалідності. Прогноз при ботулізмі завжди серйозний. Тому при перших же ознаках даної хвороби, необхідно негайно звертатися за медичною допомогою: прийти на прийом до лікаря або викликати лікаря додому (сімейного лікаря, або швидкої допомоги).

Усіх хворих необхідно госпіталізувати в стаціонар та негайно вводити протибутулінічні сироватки. Хворому ретельно промивають шлунок та кишківник 2 – 5% содовим розчином та надається посимптомне лікування.

Щоб убезпечити себе від даного захворювання, потрібно знати, що не можна вживати консервовані продукти із так званим бомбажем (здуванням кришки).

Щоб  перевірити герметичність консервної банки, її занурюють у теплу воду і, повертаючи на усі боки, слідкують, чи не виділяються пухирці газу. У сумнівних випадках консервну банку занурюють на кілька хвилин у воду, нагріту до 70-80 С. Якщо бомбаж справжній, то він збільшується.

З метою запобігання зараження: – ковбасу, солону, копчену і сушену рибу зберігають у добре провітрюваному і прохолодному місці. Розморожені м’ясо або рибу необхідно негайно піддати термічній обробці.

Пам’ятайте, що небезпечно купувати продукти у місцях несанкціонованої торгівлі та інших, де ви сумніваєтесь у їхньому правильному виготовленні, зберіганні, транспортуванні та реалізації.

Не ризикуйте своїм здоров’ям та життям!

 

Райінфекціоніст                                П.І. Мудрик

Опубліковано у Прес-центр. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *